Już 16 marca 2024 w Limanowskim Domu Kultury odbędą się Drugie Limanowskie Targi Zdrowej Żywności, impreza promująca producentów żywności pochodzącej z ekologicznych terenów gór Małopolski. Wśród wystawców będą zarówno producenci wyrobów mleczarskich, masarskich, piekarskich, win, piwa, ekologicznych kosmetyków, ziół.
Panele dyskusyjne oraz wykłady poprowadzą profesorowie Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w osobach:
Prof. Władysława Migdała: „Cele i metody wspierania produktu lokalnego”
Prof. Jacka Domagały: „Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności – nowe możliwości współpracy z UR Krakowie"
Prof. Joanny Makulskiej – ”Krowa Rasy Polskiej Czerwonej - wyjątkowe walory zdrowotności i
Celem Targów jest nawiązanie współpracy między producentami a konsumentami zdrowej żywności pochodzącej z ekologicznych terenów polskich gór. Impreza ta organizowana jest w ramach Jubileuszu 95 lat powstania Górskiej Szkoły Rolniczej, która modelowana była na wzorze alpejskiej gospodarki Szwajcarii, gdzie obecnie jest największym producentem w Europie zdrowej żywności. Patronat Honorowy nad Targami objął Rektor Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie prof. Sylwester Tabor oraz Burmistrz Miasta Limanowa Władysław Bieda. Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Stefan Hutek