W dniach 8,9 grudzień 2023 r. odbędą się warsztaty wędliniarskie prowadzone przez Profesora Władysława Migdała z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Mistrza masarstwa i wędliniarstwa Pana Stanisława Luksę z Kamionki Małej Gmina Laskowa.
Planowany program:
8 grudzień godz. 16:30 rozpoczęcie zajęć
- rozbiór półtusz wieprzowych
- przygotowanie marynaty
- marynowanie mięsa
- wyrób kaszanki, pasztetów oraz salcesonów
9 grudzień godz.8:00
- proces tradycyjnego wędzenia zajęcia poprowadzi profesor Władysław Migdał z Katedry
- przygotowanie mięsa oraz pozostałych składników do wyrobu kiełbasy
- wypełnianie jelit masą kiełbasianą
- przygotowanie do wędzenia szynek oraz boczku
- przygotowanie kiełbasy do wędzenia
- proces wędzenia
Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie Kulturalno -Oświatowe Ziemia Limanowska. Projekt finansowany jest ze środków Kółka Rolniczego w Starej Wsi.
Stefan Hutek