Kolejna grupa uczestników Warsztatów Serowarskich zakończyła zajęcia praktyczne dotyczące produkcji serów metodami tradycyjnymi. Nie ma większej radości jak zdobycie kolejnych umiejętności w produkcji ekologicznej zdrowej żywności. Tym razem grupa uczestników składała się z przedstawicieli kilku gmin: Jodłownika, Tymbarku, Limanowej, Laskowej. Cała 10 osobowa grupa zakończyła 36 godzinne zajęcia warsztatowe. Zaświadczenia ukończenia Warsztatów wręczył Członek Zarządu Powiatu Limanowskiego Józef Jaworski. Prowadzone Warsztaty są kolejnym krokiem do reaktywacji Górskiej Szkoły Rolniczej założonej na wzór szwajcarskiego modelu edukacyjnego przez inż. Jana Drożdża w roku 1929. System ten do tej pory działa w Szwajcarii przygotowując młodzież do pracy w pensjonatach wypoczynkowych serwujących ekologicznie zdrową żywność .
Stefan Hutek