Szkolenia rolników na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

 W dniach 6-7 grudnia oraz 12-13 i 14 grudnia w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie odbyły się szkolenia nt. „Małe przetwórstwo w gospodarstwie rolnym” poświęcone produkcji wędlin, produkcji serów i produkcji piwa na poziomie gospodarstwa rolnego. Organizatorem szkoleń był Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Szkolenia prowadzili naukowcy Wydziału Technologii Żywności UR w Krakowie: prof. dr hab. inż. Władysław Migdał oraz dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK (z zakresu produkcji wędlin), prof. dr hab. inż. Jacek Domagała oraz dr inż. Agnieszka Pluta-Kubica (z zakresu produkcji serów) oraz dr hab. inż. Aleksander Poreda, prof. URK (z zakresu produkcji piwa). Uczestnikami szkoleń byli rolnicy z województwa Małopolskiego. Wielu spośród uczestników pochodziło z Ziemi Limanowskiej, szczególnie z Tymbarku, Mszany Dolnej, Męciny czy Rupniowa. Szkolenia obejmowały zarówno zajęcia praktyczne oraz wykłady i kończyły się degustacją wytworzonych w trakcie zajęć produktów. Uczestnicy otrzymali zaświadczenia potwierdzające ich udział w szkoleniach. W czasie dyskusji wskazywano na potrzebę organizacji tego typu szkoleń także w przyszłości.

Tagi: ,