Konstruktywna współpraca

 „W dniu 16 kwietnia 2024 r. w gospodarstwie pana Henryka Kulpy – Prezesa Spółdzielczej Małopolskiej Grupy Hodowców Bydła Czerwonego w Słopnicach, odbyła się pokazowa produkcja serów miękkich z mleka krów rasy polska czerwona dla grupy rolników z miejscowości Słopnice. Produkcję przeprowadzili pracownicy Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie: dr inż. Agnieszka Pluta-Kubica oraz prof. dr hab. inż. Jacek Domagała. W spotkaniu wzięło udział 6 rolników. Szkolenie odbyło się w ramach realizowanego przez UR w Krakowie programu SUPRIM – „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy”. Była to także okazja do wymiany poglądów między rolnikami i naukowcami na temat warunków rzemieślniczej produkcji serów podpuszczkowych oraz sposobów i możliwości promocji zarówno bydła polskiego czerwonego jak i produktów z mleka tej rasy krów. Przedstawiciele Uniwersytetu Rolniczego odwiedzili wzorcową oborę p. H. Kulpy i omówili możliwości współpracy z hodowcą w zakresie kształcenia studentów UR w Krakowie.”    W tym roku obchodzimy 95 rocznicę powstania Górskiej Szkoły Rolniczej ,placówki oświatowej  która od początku swojego istnienia miała poziom akademicki. W roku 2019 zorganizowany został Jubileusz  90 lecia powstania tej limanowskiej perły oświaty, w którym ponownie zawiązana została współpraca z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie. Widzimy zatem jak ta współpraca owocuje w konkretnej pomocy  rozwoju dumy limanowskiej ziemi jaką jest hodowla  rasy bydła Polskiej Czerwonej. Z radością i dumą będę działał na rzecz reaktywacji Górskiej Szkoły Rolniczej  którego proces rozpocząłem z niewielką grupą osób w roku 2019. Powiat Limanowski w przyszłości stanie się centrum rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, a motorem napędowym tego będzie Akademicka Górska Szkoła Rolnicza. Z wielkim bólem przyjąłem oszczercze oskarżenia w kapani wyborczej wobec mojej osoby, że nic nie robie dla  mojego ukochanego Powiatu Limanowskiego.                                                                                                                                      Stefan Hutek

Tagi: ,