Drugie Limanowskie Targi Zdrowej Żywności

  Już 16 marca 2024 w Limanowskim Domu Kultury odbędą się Drugie Limanowskie Targi Zdrowej Żywności, impreza promująca producentów żywności pochodzącej z ekologicznych terenów gór Małopolski. Wśród wystawców będą zarówno producenci wyrobów mleczarskich, masarskich, piekarskich, win, piwa, ekologicznych kosmetyków, ziół.

Panele dyskusyjne oraz wykłady poprowadzą profesorowie Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w osobach:

Prof. Władysława Migdała: „Cele i metody wspierania produktu lokalnego”

Prof. Jacka  Domagały: „Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności – nowe możliwości współpracy z UR Krakowie"                                               

Prof. Joanny Makulskiej –   ”Krowa Rasy Polskiej Czerwonej - wyjątkowe walory zdrowotności i  smaku mleka”  

 Celem Targów jest nawiązanie współpracy między producentami a konsumentami zdrowej żywności pochodzącej z ekologicznych terenów polskich gór. Impreza ta organizowana jest w ramach Jubileuszu 95 lat powstania Górskiej Szkoły Rolniczej, która modelowana była na wzorze  alpejskiej gospodarki Szwajcarii, gdzie obecnie jest największym producentem w Europie zdrowej żywności. Patronat Honorowy nad Targami objął Rektor Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie  prof. Sylwester Tabor oraz Burmistrz Miasta Limanowa Władysław Bieda. Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

                                                                                                                   Stefan Hutek

Tagi: ,