V Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej - zdjęcia

4 sierpnia br. w Laskowej odbyła się V edycja Festiwalu Śliwki, Sera i Miodu. Jest to impreza lokalna,pokazująca regionalne potrawy i produkty, promująca gospodarstwa i wytwórców. Jak ktoś powiedział Laskowa, stara się wykorzystać inny swój atut – długą tradycję uprawy i wykorzystania owoców pochodzących z lokalnych plantacji (śliw, jabłoni, gruszek). Wraz z kilkoma sąsiadującymi  gminami promuje swoje atrakcje turystyczne jako  Śliwkowy Szlak.  Jednym ze sposobów promocji dziedzictwa kulturowego jest Festiwal Śliwki, Miodu i Sera, prezentujący  lokalną kuchnię z jej sztandarowym produktem – suską sechlońską (to śliwka z pestkami poddana procesowi podsuszania i podwędzania - wpisana na  Listę Produktów Tradycyjnych), aromatycznymi miodami, wybornymi serami i innymi smakołykami.  Na Festiwalu obecni byli m.in. : Poseł na Sejm RP - Józef Lassota, Radny Województwa Małopolskiego - Grzegorz Biedroń, Starosta Limanowski - Jan Puchała , Radne Powiatu Limanowskiego: Jolanta Grzegorzek i Agata Zięba, Wójt Gminy Tymbark - Lech Nowak, Wójt Gminy Żegocina - Jerzy Błoniarz, Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach - Bronisław Dutka, Kierownik Delegatury Urzędu Wojewódzkiego w Nowym Sączu - Małgorzata Mordarska. Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej, jak co roku, miał także swoją artystyczną oprawę. Na scenie zaprezentowały się zespoły, wykonujące urozmaicony pod względem gatunkowym typ twórczości. Program tegorocznego festiwalu Śliwki i Miodu w Laskowej rozpoczął występ zespołu „Mali Laskowianie”. Pani wójt Gminy Laskowa Stanisława Niebylska wraz z Ewą Pajor Przewodniczącą Rady Gminy Laskowa przywitały przybyłych gości. Kolejnym punktem programu był występ Kapeli Regionalnej „Laskowioki”. Następnie wystąpiła orkiestra dęta ze Słowacji, a później mogliśmy wysłuchać koncertu zespołu „Cover-Band” z Rzeszowa. W dalszym ciągu programu ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego. Lista zgłoszonych potraw i produktów do konkursu kulinarnego: Janina Kochniarczyk, Łętowe: ciasto drożdżowe ze śliwką, Ser podpuszczkowy z mleka krowiego, KGW Chełmek: ciasto orzechowe z miodem,  Karczma Matras, Limanowa: królik w miodzie nadziewany śliwką z kluskami hauski i fasolką szparagową, Maria i Krzysztof Uryga, Gosp. agrot. „Urygówka” w Kamionce Małej: udziec z dzika w miodowo-ziołowej polewie, KGW Zawadka: sernik, - Sery miękkie z ziołami - Rolada serowa ze śliwką,  Gosposie z pod Gorca, Zasadne: sery podpuszczkowe z mleka koziego,  KGW Laskowa: ciasto ze śliwką w rumie, - Karkówka nadziana śliwką z sosem miodowo-musztardowym,  KGW Kamionka Mała: tort ze śliwką, - Zupa „Grocho-grzybo-śliwkówka”,  KGW Ujanowice: rogaliki serowe ze śliwką, - specjał Ujanowski,  Koło Pszczelarzy Gminy Laskowa: pyłek z miodem i propolis z miodem,  Firma Gastronomiczna „Degusto”, Jakub Kasiński Młynne 106: żeberka w miodzie i śliwowicy Żmiąckiej. Komisja Konkursowa w składzie: Przewodniczący Komisji - Wojciech Wiśniewski, portal Internetowy „Głębia Smaku”. Członkowie Komisji: -Grzegorz Biedroń – Radny Sejmiku Województwa Małopolskiego, -Leszek Leśnik – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej, -Ewa Pajor – Przewodnicząca Rady Gminy Laskowa, - Irena Szewczyk – Kierownik powiatowego Biura ARiMR w Limanowej, - Józef Lassota - – Poseł na Sejm RP. Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać: W I kategorii – ciasta i desery napoje: Wyróżnienie: KGW Chełmek „Chełmoczowianka”, (za ciasto orzechowe z miodem). Wyróżnienie: KGW Ujanowice, (za rogaliki serowe ze śliwką). W II kategorii – dania główne: Wyróżnienie: Marii i Krzysztofowi Uryga – Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka (za udziec z dzika w miodowo-ziołowej polewie). Wyróżnienie: KGW Zawadka  (za ser miękki z ziołami i roladę serową z śliwką). Grand Prix komisja przyznała dla KGW Laskowa (za karkówkę nadziewaną z śliwką z sosem miodowo - musztardowym). Dalej mogliśmy podziwiać występ Teatr A , który przedstawił spektakl „Tobiasz”., oraz zespół „Honky Tonk Brothers” (muzyka country), widowisko plenerowe „Serce Don Juana”, Zespół „BEDNAREK” . Po 22.10 odbył się pokaz pirotechniczny i ostatnim punktem programu była dyskoteka z grupą SOUNDLIGHT. Dodatkowymi atrakcjami były: wioska indiańska, malowanie twarzy, prezentacja artystów ludowych, pokaz pobierania miodu, dmuchane zamki, trampoliny oraz przejażdżki na kucach i koniach, oraz w dorożce.

Zdjęcia: Roman Szuszkiewicz