Dnia 14 czerwca br. na kampusie Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przy ul. Balickiej odbył się po raz pierwszy Dzień Mleka. Impreza została zorganizowana w ramach realizowanego przez Uniwersytet Projektu SUP-RIM – Sieć Uczelni Przyrodniczych – Rozwój Innowacyjnego Mleczarstwa finansowanego przez MNiSzW. Wydarzenie miało na celu promocję konsumpcji mleka i produktów mlecznych, zapoznanie uczestników z korzyściami wynikającymi ze spożywania mleka oraz tajnikami wytwarzania produktów mleczarskich. W ramach Dnia Mleka odbyły się prelekcje pracowników Uniwersytetu Rolniczego, warsztaty m.in. produkcji lodów wraz z degustacją, suchych przekąsek serowych oraz badania lodów i serów. Dzieci i młodzież miały też okazję uczestniczyć w licznych konkursach i zabawach, które miały na celu edukację poprzez zabawę. Nie zabrakło również porad dietetycznych, które cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczestników. Specjaliści z Wydziału Technologii Żywności udzielali praktycznych wskazówek na temat świadomego wyboru produktów mlecznych oraz analizowania etykiet produktów spożywczych. Odbyły się także spotkania z producentami mleka i produktów mleczarskich. Udział w wydarzeniu wzięli m.in. przedstawiciele Krajowego Związku Hodowców Bydła Polskiego Czerwonego z Ziemi Limanowskiej, Podhalańska Grupa Rolników ACTINATA ze Starego Bystrego, Cukiernia-Lodziarnia MELBA MĘDRALA Spółka Jawna z Krzeszowic – wytwórca lodów z mleka i śmietanki krów rasy polska czerwona. Obecne były produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bochni, w tym mleko, twaróg i masło od krów rasy polska czerwona, a także sery góralskie p. Andrzeja Lassaka z Sieniawy. Szczególną uwagę przyciągały pokazy nowoczesnych aparatów udojowych oraz elektronicznego nosa do oceny jakości mleka. Atmosferę wydarzenia umilali muzyką i przyśpiewkami przedstawiciele Zespołu Słopniczanie ze Słopnic w powiecie Limanowskim. Pierwszy „Dzień Mleka” bez wątpienia okazał się wielkim sukcesem. Udało się nie tylko promować projekt badawczy, ale także zwiększyć świadomość na temat korzyści zdrowotnych płynących z spożywania mleka i jego przetworów. Wysoka frekwencja oraz pozytywne opinie uczestników potwierdziły, że takie inicjatywy są nie tylko potrzebne, ale i bardzo wartościowe.
Opracował: prof. dr hab. inż. Jacek Domagała, UR w Krakowie