Zakończyły się zajęcia 1 grupy 36 godzinnych Warsztatów Serowarskich „Zorganizowanie pierwszych na obszarze LSR warsztatów serowarskich”. Podczas zajęć wszyscy uczestnicy poznali teoretyczne i praktyczne tajniki wytwarzania serów opartych na wytwarzaniu ich metodami tradycyjnymi. Warsztaty nawiązują do działalności inż. Jana Drożdża który przed 100 laty, po odzyskaniu niepodległości przez Polskę, tu na Ziemi Limanowskiej chcąc poprawić byt rolników wzbogacał ich nową wiedzą, by wprowadzić w życie model gospodarki Alpejskiej. Uwieńczeniem tej edukacyjnej działalności było powołanie do istnienia Górskiej Szkoły Rolniczej w Łososinie Górnej, która swoim poziomem dydaktycznym była wzorem i chlubą oświaty znana w całej Europie. Warsztaty Serowarskie są nawiązaniem do tej niesamowitej historii Górskiej Szkoły Rolniczej oraz istotnym pierwszym krokiem do jej reaktywacji. Jak podkreślili uczestnicy warsztatów zdobyte umiejętności pozwolą na działanie, by w swoich gospodarstwach podjąć się sztuki wytwarzania smacznych i zdrowych ekologicznych wyrobów serowarskich, na które zapotrzebowanie obecnie bardzo mocno wzrasta. Warsztaty realizowane są ze środków UE w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW na lata 2014 – 2020. Wsparcia finansowego udzieliło Kółko Rolnicze z Starej Wsi a wsparcia materialnego w postaci środków czystości udzieliła Firma Gold Drop z Limanowej. Podziękowania składam Wójtowi Gminy Limanowa Janowi Skrzekutowi za nieodpłatne użyczenie pomieszczeń oraz udzielonej na ten cel pożyczki.
Stefan Hutek