„Ach dawno to już było- pokazanie kulturowego i kulinarnego bogactwa tradycji naszego regionu” – warsztaty kulinarne

 

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka już po raz drugi zorganizowało warsztaty z gotowania potraw regionalnych, potraw z lokalnych ziół oraz potraw kuchni nowoczesnej. Szkolenie przeprowadzono 7 maja b.r. w remizie OSP w Olszówce w ramach realizacji zadania publicznego pn. „Ach dawno to już było - pokazanie kulturowego i kulinarnego bogactwa tradycji naszego regionu”. Uczestniczyli w nim zaproszeni przez organizatorów goście oraz mieszkańcy Olszówki, którzy chcieli dowiedzieć się jak przygotować potrawy, które kiedyś na co dzień gościły w domach naszych przodków oraz jak przygotować nietypowe potrawy kuchni współczesnej.

Moderatorkami spotkania były olszowskie gospodynie: Genowefa Fudro i Maria Nawara. Pierwszym etapem warsztatów był pokaz wyrobu tradycyjnego chleba i jego wypiek prowadzony przez Genowefę Fudro. W kolejnym etapie Maria Nawara zaprezentowała uczestnikom jak w łatwy i sprawny sposób wypatroszyć kaczkę, zrobić do niej nadzienie oraz w jaki sposób tak przygotowaną potrawę poddać gotowaniu.

Po szkoleniu kulinarnym wszyscy obecni na spotkaniu mogli skosztować potraw przygotowanych przez panie z Koła Gospodyń. Na stole znalazły się między innymi:

  • chleb pieczony metodą tradycyjną

  • kaczka faszerowana

  • kluski z mąki razowej ze słoniną lub śmietaną podawane na ciepło

  • pierogi ze szpinakiem

  • pierogi pieczone z mięsem, pieczarkami i serem

  • rolada ze szpinakiem, łososiem i serem

  • sałatka z makaronem ryżowym

  • sałatka z makaronem tortellini

  • jajka faszerowane

  • pieczarki nadziewane opiekane w bułce tartej

  • pasta z sera białego i tuńczyka

  • ser owczy

  • deser kokosowy z polewą truskawkową

  • ciasto z jabłkami

  • szarlotka

  • ciasto drożdżowe z nadzieniem kakaowym

  • rogaliki drożdżowe z dżemem

  • ciasto z borówkami

  • tort z masą kawową i kokosową

  • dżem z czarnego bzu

  • miód

  • napój z miodu, mięty i cytryny.

Niektóre z serwowanych przez olszowskie gospodynie potraw przypomniały uczestnikom spotkania smaki ich dzieciństwa.

Kinga Kaciczak 

Tagi: Olszówka,